12 Ianuarie
2018

Efectul cafeinei asupra ritmului cardiac


Cafeaua, ceaiul și alte băuturi cu cofeină pot face o persoană să se simtă mai trează și mai alertă, dar noi cercetări sugerează că, atunci când se consumă seara, cofeina poate deregla metabolismul normal organismului.

Modul in care cafeina actioneaza asupra ritmului cardiac al inimi
O lucrare publicata in Science Translational Medicine (16 septembrie) arata ca persoanele care au primit o doza de cafeina cu cateva ore inainte de ora normala de culcare au prezentat o intarziere a ritmului cardiac de mai mult de o jumatate de ora.

Ritmul cardiac al unei persoane este stabilit printr-o varietate de indicii temporale, precum răsăritul și apusul soarelui, timpii de hrănire, fluctuațiile temperaturii corpului și nivelurile anumitor hormoni. Rezistența la aceste semnale este grea. Somnul și rutina zilnică a multor persoane este deranjat de trecerea de o ora de iarna la ora de vară, de exemplu, să nu mai vorbim de un zbor de lungă distanță pe mai multe fusuri orare.

Cu toate acestea, cele mai recente rezultate obtinute de Kenneth Wright si colegii săi de la Universitatea Colorado, Boulder și John O'Neill de la Laboratorul de Biologie Moleculara din Cambridge, Marea Britanie, sugereaza ca schimbarea orei de somn poate fi la fel de simpla precum o cească de cafea bine facuta.

Se crede ca cofeina determina starea de veghe prin legarea receptorilor de adenozina pe celulele creierului, determinând eliberarea neurotransmitătorilor excitatori. Dar dovezile recente sugereaza ca acest lucru nu ar putea fi singurul efect al cofeinei. "Au fost facute cercetari si pe alte specii, cum ar fi algele si mustele de fructe, sugerand ca cofeina poate afecta ritul cardiac "a spus Wright".

Pentru prezenta lucrare, Wright si colegii au dat participantilor la studiu cofeina - echivalenta cu un espresso dublu - cu trei ore inainte de timpul obisnuit al subiectilor si a luat probe de saliva la fiecare jumatate de ora pentru a masura nivelele de melatonina - un hormon care se acumuleaza in corp in ore sau intuneric si semnaleaza debutul somnului. Pastilele cu cafeina au determinat întarzierea varstelor normale ale melatoninei nocturne cu aproximativ 40 de minute.

In experimentele de control pozitiv separate, echipa a expus aceiasi participanti la trei ore de lumină puternica la culcare - cunoscuta pentru a întarzia ritmul biologic. Aceasta expunere la lumina, echivalenta cu cea a soarelui de după-amiaza, a intarziat eliberarea melatoninei subiectlor cu aproximativ 85 de minute.

Combinarea expunerii la lumina puternică cu consumul de cafeina nu a dus la o crestere semnificativa a întarzierii melatoninei, posibil datorita faptului ca intensitatea luminii a maximizat trecerea, au speculat autori.

  RomEuro Service

Articole de interes

Statistici

Probleme service rezolvate
99%
Echipamente comercializate
80%
Automate amplasate
75%
Consumabile comercializate
95%
Echipamente inchiriate
60%