RES Coffee Shop Depozit consumabile Vending, HORECA, Office


23:21:30 - 19 Aprilie 2024

Totul despre prelucrarea cafelei

STIATI CA . . . boabele de cafea trec printr-o serie de procese de transformare de la boabele proaspat culese la ceasca de cafea?

PRAJIREA SI MACINAREA CAFELEI
Procesul de prajire a boabelor de cafea este un proces prin care gustul caracteristic, aroma si buchetul final al boabelor de cafea este dezvoltat.

Proces care este parte integranta din productia unei cesti savuroase de cafea. Cand se prajeste, boaba de cafea verde se extinde la aproape dublul dimensiunii initiale, schimbandu-si culoarea si densitatea. Pe masura ce boaba absoarbe caldura, aceasta isi schimba culoarea in galben si apoi in maro de „scortisoara", ajungand in final la o culoare inchisa si uleioasa. In timpul prajirii apare ulei pe suprafata boabelor. Prajirea va continua sa le inchida culoarea pana cand boabele sunt scoase din sursa de caldura.

La o prajire mai usoara, boaba va expune mai mult din „aroma ei originala". Aromele sunt determinate de conditiile de sol si de vreme ale locului unde au fost crescute. Boabele de cafea din regiuni faimoase precum Java, Kenya, Kona Hawaiian si Jamaican Blue Mountain sunt, de obicei, usor prajite, astfel aroma domina.

Fiindca boabele de cafea se inchid la culoare spre un maro profund, aromele originale ale boabelor sunt eclipsate de miresmele create de procesul de prajire in sine. La prajiri mai intense, „aroma de prajire" este atat de dominanta incat poate fi dificil sa distingi originea boabelor utilizate. Aceste boabe prajite sunt vandute in functie de gradul de prajire, variind de la „boabe prajite cafeniu deschis" trecand la „boabe prajite de Viena", apoi la „boabe prajite de Franta" si asa mai departe. Multi considera ca o prajire este perfecta atunci cand nu este nici „prea deschisa" si nici prea inchisa la culoare".

In secolul al 19-lea cafeaua era, de obicei, cumparata sub forma de boabe verzi si prajite intr-o tigaie. Aceasta forma de prajire necesita multa indemanare astfel incat a inceput sa dispara atunci cand au aparut capsulele de vacuum pentru cafeaua pre-prajita.

Cafeaua emite CO2 timp de mai multe zile dupa ce este prajita, motiv pentru care trebuie sa i se ofere timp pentru a-si fixa aromele inainte de a putea fi sigilata in vid.

In ziua de azi, prajirea cafelei acasa devine din nou populara datorita aparatelor electronice disponibile. Odata prajita, cafeaua isi pierde aroma repede, insa, in functie de gusturi, unii consumatori prefera sa astepte 24 de ore dupa prajire pentru a prepara prima ceasca, iar altii deloc.

De retinut este faptul ca dupa circa 1-2 saptamani de la prajire cafeaua se amareste, chiar daca a fost pastrata intr-un recipient etans!

Cafeaua se obtine in principal din operatiunile de curatare, prajire, racire, macinare si ambalare. Sacii de boabe de cafea verde sunt desfacuti manual sau cu ajutorul unei masinarii, transportati in magazie si verificati pentru a elimina resturile. Boabele verzi sunt apoi cantarite si transferate pe banda rulanta sau pe transportoare pneumatice spre silozurile de stocare. De aici, boabele verzi sunt duse la cuptoarele de prajire. Acestea functioneaza, de obicei, la temperaturi cuprinse intre 188 si 282 grade Celsius, iar boabele sunt prajite timp de cateva minute pana la aproximativ 30 de minute. Cuptoarele sunt, de regula, tobe rotative orizontale care rostogolesc boabele de cafea verde intr-un curent de gaze fierbinti de combustie. Cuptoarele cu ardere indirecta sunt acele aparate in care flacara nu intra in contact cu boabele de cafea, desi gazele de combustie de la arzator ating usor superficial boabele.

De asemenea, flacara din cuptoarele cu ardere directa intra in contact cu boabele de cafea si gazele de combustie. La sfarsitul procesului de prajire, sunt folosite spray-uri cu apa pentru a „inabusi” boabele. Dupa prajire, boabele se racesc si sunt trecute printr-un aparat care elimina pietrele, fragmentele din metal si alte reziduri care nu au fost scoase initial prin procesul de sortare a boabelor. Acest aparat pneumatic transporta boabele intr-un siloz unde sunt stabilizate si uscate (in urma procesului de inabusire, particule mici de apa se gasesc la suprafata boabelor). Acest proces de stabilizare se numeste echilibrare.

O parte din boabele prajite sunt ambalate si expediate ca boabe intregi, in timp ce cafeaua macinata este sigilata in vid si livrata.

Asadar, datorita proceselor prin care trece cafeaua in fiecare zi, procesul de prajire aduce o aroma savuroasa unei boabe fara gust. In boabele neprajite de cafea se concentreaza toti acizii, proteinele si cafeina, dar nu si gustul. Practic, prin procesul de prajire sunt eliberate uleiurile eterice din boabele de cafea, substante care atribuie in final cafelei culoarea, aroma, parfumul, gustul si savoarea specifice.

50 afisari   28 Noiembrie 2017 Echipa Res Group